Vypečené domácí houstičky
500g hladké mouky, 21g sušené droždí, 10g cukru, 10g soli, 250ml mléka, 60g másla
Na potření: 1 vejce, hrubá sůl, kmín, mák (nemletý)
Do mísy nasypeme mouku, smícháme s droždím, cukrem a solí. Přidáme změklé máslo a mléko a uhněteme. Hotové těsto dáme vykynout cca na 1hod do tepla. Po vykynutí těsto vyklopíme z mísy a rozdělíme na menší kousky, které rozválíme na cca 20cm dlouhé válečky ze kterých upleteme pletence housek. Těsto vystačí na cca 6-8 housek. Upletené housky dáme na plech vyložený papírem a vložíme do předem předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná). Když začnou houstičky v troubě zlátnout, potřeme je rozmíchaným vejcem a posypeme dle chuti solí, kmínem, mákem.
Čerstvé jsou nejlepší!
Publikováno 29. června, 2014