Creme Brulee

OLYMPUS DIGITAL CAMERA420ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový lusk, 3-5 žloutků, 50g moučkového cukru + na posypání

Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si formičky (nejlépe keramické mističky) o obsahu cca 80ml (4 misky). Ve větším kastrůlku, kde budeme dělat vodní lázeň uvaříme cca 2l vody. Do jiného hrnce nalijeme smetanu, vydlabeme semínka z lusku a pomalu budeme zahřívat. V misce (nejlépe nerez) utřeme žloutky (zatím 3ks) s cukrem. POZOR, nesmí se tvořit pěna.  Misku umístíme do vodní lázně a pomalu do ní vlijeme smetanu. Za stálého míchání by nám měla náplň zhoustnout. Pokud nehoustne, přidáme další žloutek.  Hotovou hustou směs nalijeme do misek na plechu. Misky musí být na takovém plechu, aby bylo možné až po samý okraj misek nalít vodu na plech. Krém pečeme cca 25minut dokud není tuhý. Po upečení vložíme vychladlé na 4hod. do lednice.

Před podáváním krém posypeme cukrem a zkaramelizujeme. Buď pomocí cukrářské pistole nebo kdo nemá, tak oželí jednu lžíci a tu nahřeje nad plamenem. Horkou ji přikládáme na cukr, ten se zkaramelizuje.

Skvělý francouzský sytý dezert!

myTaste.cz