Francouzský koláč po Rýnovicku
Těsto: 200g hladké mouky, 75ml vody, 100g změklého másla, špetka soli
Náplň: 1ks pórek, 100g sýru gouda, 100g vepřové šunky (nemusí být), 250ml smetany ke šlehání (30%), 2 vejce, sterilovaná kukuřice, sůl, pepř, muškátový oříšek, máslo
Ingredience na těsto promícháme v míse tak dlouho dokud nevznikne pevný základ. Těsto necháme v ledničce cca 1hod. odstát. Mezitím si připravíme nádobu na pečení, kterou vyložíme pečícím papírem. Po hodině vyválíme z těsta kruh dle průměru pečící nádoby. Je potřeba těsto na cca 10min předpéct v troubě předehřáté na 180°C. Aby se těsto nezvedalo používám na povrch těsta pečící papír, který položím na těsto a na ten vyložím několik fazolí. Těsto tak krásně přilne k nádobě.
Náplň: Na másle orestujeme šunku na plátky nakrájenou, přidáme na kolečka nakrájený pórek. V míse si rozmícháme vejce, nastrouhaný sýr a šlehačku. Poté přidáme šunku s pórkem a ochutíme kořením.
Směs nalijeme na předpečené těsto a na vrch posypeme kukuřicí. Kdo chce, může si pohrát se zbytkem těsta a udělat např. ozdobné lístky. Vynikající koláč je hned snědený. A náplně mohou být rozdílné dle chuti a dle dostupných surovin.