Kuře alá svíčková
Celé kuře, 2 větší mrkve, 2 petržele, 2 menší kousky celeru, máslo, sůl a pepř, mouka hladká, 1x bobkový list, 3x kulička nového koření, cukr, tymián (několik snítek), smetana pro zahuštění
Zeleninu oloupeme, mrkev a petržel nakrájíme podélně, celer na čtvrtky. Kuře omyjeme a rozporcujeme. Na dno nádoby položíme několik plátků másla, poklademe zeleninou a navrch dáme rozporcované kuře. Přidáme nové koření a bobk. list včetně několika snítek tymiánu a dáme do trouby dokud zelenina nezměkne a maso rovněž. Je-li potřeba můžeme podlévat trochou vody nebo přidáme máslo. Maso je nutné otáčet, aby se pořádně propeklo.
Když je zelenina měkká, maso vyjmeme, zeleninu přecedíme. Mrkev, celer a petržel rozmixujeme. Rozmixovanou směs přendáme do kastrolu a dle chuti přidáme smetanu, cukr, sůl, pepř. Kdo má raději hustší, použije k zahuštění mouku.
Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem. Sice je to trochu netradiční, ale chutná skvěle. Taková levnější varianta potěší i gurmány.