Cheescake s jablky a slaným karamelem
Těsto:
150 g celozrnných sušenek např. BEBE, 40 g rozpuštěného másla
Náplň:
500g kvalitního plnotučného jemného tvarohu , 50g cukru krupice nebo 2 lžíce medu, 1ks vejce
Jablková náplň:
3kyselejší jablka, 1/2 lžičky skořice, 3lžíce medu
Drobenka:
1/2 hrnku třtinového cukru, 1/2 hrnku celozrnné mouky, 1/4 hrnku ovesných vloček, 50g másla
Slaný karamel:
1/2 hrnku cukru krupice, 45g másla, 150ml smetany ke šlehání , 0,5 lžičky mořské soli
Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Formu o průměru 23cm vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozmixujemena jemno, přídáme změklé máslo a směs rozprostřeme na dno formy. Pořádně přitlačíme na dno. Vložíme do trouby a necháme péct cca 10 minut.
Tvaroh vyšleháme s cukrem a vajíčkem do hladka. Nalijeme na horkou sušenkovou vrstvu a uhladíme.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme. Smícháme se skořicí, medem a naneseme na tvarohovou vrstvu.
Cukr, mouku a vločky smícháme, přidáme máslo a důkladně zpracujeme v drobenku. Drobenku nasypeme na jablečnou vrstvu a necháme péct cca 30 minut. Poté necháme cheesecake důkladně vychladit.Třtinový cukr si dáme do kastrůlku a při střední teplotě necháme pomalinku rozpustit. Pak přidáme máslo a mícháme do té chvíle, než se nám směs krásně spojí. Sundáme z plotny a přilijeme smetanu a přidáme sůl. Metličkou dobře prošleháme a ještě chvíli povaříme. Necháme chladnout a občas promícháme. Mírně vychladlé polejeme na drobenku vychladlého koláče.
Tomuhle neodoláte 🙂
Publikováno 21. září, 2015