Mrkvový dortík

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Těsto: 5 větších mrkví a 1 jablko (spíše kyselejší), 3/4 hrnku třtinového cukru, 4 vejce, kypřící prášek, soda na pečení, vanilková esence, 2 hrnky polohrubé mouky (můžeme použít i celozrnnou), 3/4l kvalitního olivového oleje,  kůra z bio citronu, 2 hrsti vlašských loupaných ořechů a hrstka sušených brusinek

Krém: 2 polotučné tvarohy, 1 kysaná smetana, 3 lžíce medu, citronová esence

Suché suroviny smícháme dohromady ve větší míse (cukr, prášek do pečiva, soda, mouka, kůra). Mrkev i jablko oloupeme a na jemno nastrouháme zvlášť do misky. Vejce ušleháme v misce s trochou cukru. K suchým surovinám přidáme olej a ušlehaná vejce, přidáme nastrouhanou mrkev a jablka.  V hmoždíři nebo v sáčku rozdrtíme ořechy na menší kousky a také přidáme k těstu společně s brusinkami. Těsto je hotové a můžeme ho přelít do dortové formy (průměr 28cm) vyložené pečícím papírem a dáme péct na 170st. Hotový korpus je tehdy, pokud se na špejli nechytá žádné těsto.  Po vytažení z trouby necháme vychladnout.

Mezitím co se těsto peče, připravíme si krém. Tvarohy smícháme se smetanou, medem a esencí a vyšleháme v hladký krém.

Vychladlé těsto vyklopíme z formy a v polovině přepůlíme dlouhým cukrářským nožem podélně na dvě kulaté půlky. Vznikly nám dva kulaté korpusy. Ten, který použijeme jako spodní část pro dort, pomažeme hotovým krémem tenkou vrstvou a přiložíme navrch druhou půlku. Krém, který nám zbyl použijeme na vrchní část a na boční strany. Hotový dort můžeme posypat ořechy a brusinkami a dáme do ledničky ztuhnout.

Dort je hutný, ale chutná báječně! Nechte si chutnat. Vhodný pro slavnostnější situace 🙂

 

myTaste.cz