Košíčky se slaným karamelem, čokoládou a zkaramelizovanými mandlemi

Těsto na košíčky:  90 g másla, 3 lžíce vody, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce cukru krystal, 150 g hladké mouky, špetka soli

Příprava těsta:

Troubu předehřejte na 200 stupňů a připravte si formu na muffiny (12ks). Formu není potřeba vymazávat, těsto je mastné dost.

Do mísy vsypte mouku. Do menší zapékací nádoby dejte máslo, lžíci oleje, cukr, sůl a vodu a vložte na cca 10-15min. do trouby než se máslo rozpustí. Pozor, nesmí zhnědnout! Rozpuštěné máslo vyndejte z trouby a přilijte k mouce. Rychle promíchejte rukama, aby se těsto spojilo a nebylo lepivé. Těsto si rozdělte na 12 stejných kousků (do 12 otvorů pekáčku muffiňáku), které opatrně prsty vmáčknete na dno a trochu více do bočních stran. Možná, že budete mít pocit, že máte těsta pomálu, ale věřte tomu, že to stačí, když je ho dobře do otvorů vmáčknete. Připravené můžete vložit na cca 8-10min. do trouby. Pokud jsou do zlatova opečené, vyjměte je a nechte ve formě vychladnout. POZOR, těsto je hodně křehké, tak při vyndávání z formy opravdu
velice opatrně. Já jsem si 2 košíčky rozbyla 🙁

Slaný karamel: 1/2 hrnku krystalového cukru, 1/4 hrnku smetany ke šlehaní (alespoň 30%), 42g másla, 1/2 lžičky mořské soli, 

Příprava karamelu:

Cukr vsypte do hrnce a při střední teplotě pomalu nechte rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou, až do úplného rozpuštění. Nutno dávat pozor, aby se nepřepálil. Pak přidejte pomalu na malé kousky rozkrájené máslo a opatrně míchejte do doby než se karamel spojí s rozpuštěným máslem. Asi vám to půjde lépe metličkou, alespoň mě se to tak podařilo lépe než vařečkou.  Hrnec dejte z plotny a pomalu vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Metličkou dobře promíchejte a ještě na chvilku dejte na plotnu, aby karamel byl krémový. Za občasného míchaní pak nechte vychladnout, ale ne moc a trochu vlažný ještě vlijte opatrně do košíčků. Ne až po okraj, protože tam přijde ještě čokoláda!

Možná vám ještě nějaký karamel zbude. Záleží na tom jak hluboké jste upekli košíčky. Zbylý karamel můžete uschovat na jiný další moučník, třeba karamel s burisony 🙂

Čokoláda: 80g nalámané kvalitní (80%) čokolády na vaření, 80ml smetany ke šlehání (30%), malinkou lžičku másla

Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem. V jiném hrnečku si ohřejeme smetanu až je horká. Jakmile je čokoláda rozpuštěná vyjmeme v misce z vodní lázně a mírně necháme zchladnout. Poté postupně přidáme horkou smetanu a jemně vmícháme do čokolády až je krásně hladká. Necháme mírně vychladnout a hustou ji nalijeme na již vychlazený karamel v košíčcích po okraj.

A kdo chce, může si dle vlastního gusta přizdobit. Já jsem zvolila plátky mandlí v karamelu 🙂

Co na to potřebuješ: hrst plátků mandlí a stejné množství krystalového cukru.

Nejdříve v hrnci necháme rozpustit cukr a přimícháme mandle, aby se spojili s karamelem. Nenecháme však dlouho, aby se nepřipekly. Hotové nalijeme na kousek pečícího papíru o velikosti cca 20x20cm a necháme vychladnout. Vychladlé nalámeme na košíčky s náplněmi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

myTaste.cz