Pravé croissant

Suroviny:  1 a 1/2 hrnku vlažného mléka, 1/4 hrnku   třtinového cukru, 14g instantního droždí, 3 a 3/4 hrnku  hladké mouky plus něco málo na podsypání válu, lžička mořské soli, 340 g másla a 1ks vejce na potření

Na zpracování těsta si vyčleňte více času, já ho raději dělám den předem a teprve druhý den peču. Dělám to totiž v noci, jelikož na překládání těsta je potřeba cca 8hodin 🙂 Takže na celou akci si opravdu vyhraďte celý den!

Těsto: V míse smícháme vlažné mléko s třtinovým cukrem, vsypeme droždí a necháme vzejít kvásek na teplejším místě. Až bude kvásek vzešlý vmícháme do něho mouku a sůl a pomocí kuch. robota s hnětacími háky vypracujeme hladké těsto, které ještě prohněteme rukama na pomoučeném vále. Postupně přidáváme mouku, ne zase příliš, aby nám vzniklo krásně vláčné těsto, které vyválíme do obdélníku o výšce cca 3cm, zabalíme do fólie a dáme vychladit do lednice. A teď přichází kouzlo, které jsem převzala od Markéty z Kitchenette.

Mezi dvěma pečícími papíry si pomocí válečku na těsto z kostky másla vyválím čtvercovou placku přibližné velikosti jako je čtverec těsta. Musím přiznat, že to moc vyválet nejde, tak je potřeba do toho trochu mlátit :D. Máslo rovněž dejte vychladit do lednice na cca 30min.

Po hodině těsto rozválejte na pomoučeném vále na 1x tak veliký obdélník, na střed umístěte vychlazené máslo napříč a přeložte jako tvar obálky (tzn. rohy do středu) a rozválejte do většího obdélníku. Těsto složte na

4. Na lehce pomoučený vál položte těsto, rozválejte ho na dvojnásobnou velikost a postupujte jako na obrázku. Do středu umístěte máslo úhlopříčně, zabalte jako obálku, oprašte přebytečnou mouku a rozválejte na obdélník. Válečkem příliš netlačte, spíše mírný tlak a opakovaným pohybem rozválejte. Těsto oprašte, přeložte na třetiny, zabalte do fólie a dejte opět chladit do ledničky na cca 1hod. Tento postup opakujte cca 3x, ale já přiznávám, že je to hodně zdlouhavé, takže je potřeba si mezi tím chlazením najít jinou zábavu :D. Než začneme tvořit croissanty, je potřeba těsto vychladit o něco déle, max. cca 6hod.

Nikdy se mi nepovede udělat stejný počet ks, to bude asi tím, že tvarování vždy odfláknu :(…Někdy je to cca 10ks někdy i víc.  Rozhodně počítejte s tím, že budete potřebovat 2 plechy s pečícím papírem.

Těsto vyválíme na dlouhý obdélník, spíše užší, abychom mohli postupně vykrájet dlouhé (špičaté) trojúhelníky. Každý trojúhelník stočte (špička bude na vrchu). Postupně poskládejte s mezery na plech. Ještě nechte kynout na teplejším místě cca 1,5hod.

Nezapomeňte cca 10min. před pečením předehřát troubu na 200°C (horký vzduch). Vykynuté croissanty potřete vyšlehaným vejcem smíchaným s trochou vody a dejte péct na cca 10min. do trouby. Já peču oba plechy najednou, takže pak na cca 6min. plechy prohodím a dopeču. Sami poznáte podle zhnědnutí, že jsou hotové. Vychladit je nechte na mřížce.

Teplé jsou bohovské, ale i vychladlé chutnají báječně. Kdo má rád, může si je naplnit třeba sýrem nebo marmeládou (lehce potřít nebo nastrouhat sýr do středu) a pak stočit. Jen pozor, pokud budete chtít dělat slané, tak do nich nedávejte cukr!!!

myTaste.cz