Letní dort s bio agarovou slzou
240g hrubé mouky, 240g třtinového cukru, 6 ks vajec, 500g bio tvaroh Filoun (může být samozřejmě jakýkoliv jiný měkký tvaroh), 1 ks vanilkového cukru, 6 lžíc rybízové marmelády, 400g ovoce, 1ks bio agaru
Jednoduchý a rychlý dortík pro ty, kdo nemají moc času a přesto chtějí zalahodit jak oku, tak chuti.
Korpus: vejce vyšleháme s cukrem, poté postupně přisypáváme a vmícháváme mouku. Připravíme si formu o průměru 28cm a vyložíme ji pečícím papírem. Do formy nalijeme směs na korpus a dáme péct do trouby na 150 °C na 40min (normální trouba). Já mám horkovzdušnou, tak stačí 30min.
Mezi pečením si připravíme tvarohovou náplň. Vyjmeme tvaroh z obalu a vložíme jej do větší misky (můžeme použít i klasický měkký tvaroh). Pro zjemnění tvarohu můžeme použít plnotučné mléko. Vsypeme vanilkový cukr a promícháme. Pokud má někdo raději sladší, může přisypat dle chuti cukr.
Po upečení korpusu necháme korpus vychladnout. Až je chladný, vyjmeme jej z formy a korpus s dlouhým nožem rozřežeme podélně na půl. Na spodní část korpusu namažeme 3lžíce marmelády a polovinu tvarohové náplně. Na to položíme druhou část korpusu a postupujeme stejně. Opět namažeme marmeládou a potřeme zbylou částí tvarohu. Navrch poklademe ovocem. To může být dle chuti nebo sezónnosti.
Aby ovoce zachovalo svou čerstvost, připravíme si želatinu. Já používám bio agar. Rozpustím jednu tyčinku agaru do třech šálků vody, kterou dochucuji šťávou z kompotovaného ovoce nebo jen troškou cukru. Nechám 30min. odstát a pak postupně poléváme ovoce, aby všechno bylo pokryté želatinou.
Poté necháme dort uležet a ztuhnout v ledničce min. 2hod.
A pak se už můžeme nechat unášet chutí výborného dortíku.