Losos na bylinkách s květákovým doprovodem a bramborovou parádou

losos300g filet z lososa  (2x 150g), drcený rozmarýn, tymián, koriandr, petržel a oregáno, sůl, polovina středně velkého květáku, 2 vejce, 100g hladké mouky, 200g strouhanky, 6 středních brambor typu B, 1x lžíce másla na omaštění brambor, slunečnicový a olivový olej na smažení, citron

Brambory oloupeme a nakrájíme na podélné čtvrtky a uvaříme v páře. Květák omyjeme a také jej na 10minut povaříme v páře.  Po vyjmutí z páry květák rozdělíme na menší kousky, které postupně obalíme v trojobale – vejce -> hladká mouka ->vejce -> strouhanka. Na pánvi rozehřejeme slunečnicový olej a postupně květákové kousky smažíme. Po upečení klademe do misky,  kde jsme na dno vložili ubrousek, který odsaje zbylou mastnotu. V mikrovlnné troubě můžeme nechat rozpustit máslo na brambory.

Filet omyjeme a osušíme, rozpůlíme na 2 části (pokud je s kůží, tak ji ponecháme, nebude se rozpadat) a posypeme bylinkami a trochu solí. Na pánvi zahřejeme olivový olej a filet opékáme z obou stran dokud se nevytvoří kůrčička a maso je pěkně šťavnaté (10-12min.)

Pokud máme vše hotové naložíme na talíř brambory, které polijeme máslem a posypeme petrželí, přidáme několik hlaviček květáku a lososí filet. A můžeme baštit! A kdo chce, může si rybu pokapat citronem.

myTaste.cz