Chléb pro chudé – Focaccia

focaccia_3focaccia_2focaccia500g hladké mouky typu 00, 400 ml vlažné vody, ½ čerstvého droždí  nebo sáček sušeného droždí, 1 lžíce mořské soli, 3-5 snítek rozmarýnu, olivový olej

Do větší mísy rozdrobíme droždí (můžeme použít i sušené, na tuto dávku zhruba 7 g). Přidáme lžíci hrubé mořské soli a vlažnou vodu a vše vidličkou rozmícháme. Postupně za stálého míchání přisypáváne mouku až nám vznikne lepivé kašovité těsto. Zaděláme těsto. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě. Zhruba po hodině by mělo těsto zvětšit objem cca dvakrát.

Po nakynutí těsto vyndáme na pomoučený vál, kde lehce zformujeme do libovolného tvaru, můžeme vytvořit např. menší placky… Těsto pak rychle přeneseme na plech s připraveným pečícím papírem . Vršek těsta potřeme olivovým olejem, osolíme mořskou solí. Pak prsty těsto promačkáme, aby po celé ploše vznikly důlky. Nakonec navrch natrháme rozmarýnové jehličí a pečeme chléb v předehřáté troubě 12 – 15 minut na 250 stupňů. Po vychladnutí můžeme focacciu podávat např. k různým salátům.

myTaste.cz