Jidášky

Jidáše500g polohrubé mouky, 60g změklého másla, 15g droždí, 60g cukr krystal, 125ml vlažného mléka, 1 žloutek, špetka soli

Na potření: 1 vejce a tekutý med.

Z  mléka,mouky,lžičky cukru a droždí připravíme kvásek. Jakmile máme kvásek připravený přidáme jej do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli. K tomu přidáme máslo na malé kousky a žloutek utřeny do pěny. Dle potřeby přiléváme vlažné mléko a zpravujeme hladké nelepivé těsto. Těsto necháme kynout na teplé místo.

Pokud je těsto vykynuté, oddělujeme menší kousky a tvoříme delší válečky (cca 15-20cm) ze kterých tvoříme spirálky. Kdo je kreativní, může si vytvořit tvar dle libosti (třeba uzel 🙂 ). Hotové tvary klademe na plech s pečícím papírem a necháme je ještě chvíli vykynout.  Pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 5min. a potřeme pomocí mašlovačky vajíčkem. Jidáše celkově pečeme cca 15-20min až jsou hezky zlaté. Po vyjmutí můžeme potřít ještě medem, pokud má někdo raději sladší.

 

myTaste.cz