Pravý dýňový koláč

dynovy-kolac dynovy-kolac_2 dynovy-kolac_testo-naplnTěsto:  250 g mouky polohrubé (nebo můžeme nakombinovat 150g polohrubá mouka & 100g celozrnná), špetka soli, nastrouhaná limetková kůra (z polovičky limetky stačí), 125 g másla (může být nahrazeno Herou), 1 vejce, 2 polévkové lžíce cukru (třtinový)

Náplň:  1 menší dýně Hokkaidó / 1 hrnek dýňové dřeně, 2 vejce , 2 polévkové lžíce medu (může být jakýkoliv, já používám květový), 2 polévkové lžíce kysané smetany, šťáva z půlky limety, špetka skořice, hrst ořechů (pekanové, vlašské, atd. /používám směs drcených ořechů), hrst sušených brusinek 

Těsto:

Promícháme všechny suché ingredience v míse a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce. Rukama prohněteme v míse a potom na pracovní desce propracujeme a těsto necháme odpočinout v chladu cca 1hod. Můžeme zabalit do potravinářské folie v ledničce.

Mezitím připravíme náplň.
Oloupeme dýni a naporcujeme, odstraníme semena a uvaříme v malém množství vody. Po cca20ti minutách slijeme vodu, dýni rozmačkáme nebo rozmixujeme na kaši a necháme vychladnout. Poté osladíme medem, přidáme špetku skořice, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce kysané smetany. Do směsi vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému. Přidáme směs ořechů.

Koláčovou formu vymažeme máslem, event. jiným vhodným tukem a těstem vyložíme formu (ø 28 cm). Můžeme použít i pečící papír, kdo je na něj zvyklý. Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.  Na těsto nalijeme hotovou směs. Navrch posypeme sušenými brusinkami.

Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme při 180 °C cca 40 minut.

myTaste.cz