Makový motanec s vanilkovou krustou

Makový motanec Těsto: 400g haldké mouky, 11/2 lžičky sušeného droždí, 50g třtinového cukru, 100ml vlažného mléka, špetka soli, 150g změklého másla + na vymazání

Náplň: 100g mandlových plátků, 140g mletého máku, 100g másla, 1 lžíce vanilkového aroma, 4 lžíce medu (nejlépe květový)

Poleva: 85g moučkového cukru, 2lžíce vody, 2lžičky vanilkového aroma

Mouku, droždí, cukr, mléko, vejce a sůl smíchejte v míse a 10minut hníst rukama – těsto bude malinko lepivé. Pak postupně zapracujte máslo a uhněťte do hladkého těsta. Poté těsto přeneste do čisté a máslem vymazané mísy a ponechte 3hod. kynout (ne na teplém místě, pouze při pokojové teplotě). Pak těsto dejte přes noc do ledničky.

Náplň: mandlové plátky opražte na sucho na pánvi. Až začnou zlátnout, přidejte i mák a několik minut společně opékejte. Přendejte do misky a nechte vychladnout. K vychladlé směsi přidejte máslo, vanilkové aroma, med a rozmixujte do pasty.

Poleva: smíchejte všechny ingredience dohromady. Vytvoří se pasta.

Těsto vyndejte z ledničky a nechte odpočívat při pokojové teplotě 3hod. Připravte si formu, nejlépe s dírou uprostřed, aby se těsto dalo vložit kolem dokola.  Vymažte ji máslem.

Po tom co si těsto odpočinulo, znovu ho prohněťte, aby se vytlačily bubliny a následně rozválejte do obdélníku o rozměru cca 35x45cm. Navrch potřete makovo-mandlovou směs a těsto zarolujte. Spojte pevně oba konce, přeneste do formy a nechte cca 40min. kynout.

Pečte 35minut při 180°C.   Po vyjmutí z trouby nechte chvilku vychladnout a potřete vanilkovou polevou.

Nemá to chybu! Můžete obměnit např. citronovou polevu…Ideální na nervy 🙂

 

Komentáře

myTaste.cz