Celerová polévka se slaninou a tymiánem

celerova-polevkaLžička olivového oleje, 100g anglické slaniny, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1 bobkový list, 1 svazek tymiánu, 1 střední celer, 200 ml smetany na vaření, 850 ml kuřecího vývaru.

Slaninu nakrájejte na malé proužky a chvilku pečte na olivovém oleji. Poté vyndejte z pánve a ponechte okapat. Oloupejte cibuli a nakrájejte na malé kousky. Přidejte na pánev máslo a nechtě zesklovatět cibuli. Poté přidejte bobkový list a trochu tymiánu (část si schováme na ozdobu), na kostičky nakrájený celer a cca 2minuty opékejte. Přidejte vývar a vařte do změknutí celeru. Až je celer měkký, vyjměte bobkový list a celer pomocí tyčového mixéru rozmixujte. Vlijte smetanu a chvilku ještě povařte, ochuťte solí a pepřem dle chuti. Podávejte se slaninou nebo bez. Mně jí bohužel dříve snědli, tak snad to vyjde příště 🙂

myTaste.cz