Žampiónový krém po česku

zampionovy-krem zampionovy-krem_7 zampionovy-krem_4 zampionovy-krem_3500g žampionů zahradních, 1l kuřecí vývar (kdo nemá vývar, může využít kuřecí bujon z DM), 1ks cibule, 2 stroužky česneku,  hladká mouka na zahuštění, sůl, pepř, muškátový květ,  50g máslo,  250ml smetany na vaření

Žampiony omyjeme. Kdo má čas, tak hlavičky oloupe, ale není to nutné. Žampiony krájíme podélně i s nožičkou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek rovněž oloupeme.  V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a prolisovaný česnek a smažíme do zlatova. Přidáme nakrájené žampiony a vaříme dokud nejsou žampiony měkké. Kdo jí rád očima, vyndá si z hrnce několik plátků žampionů na ozdobu hotové polévky.  Přilijeme vývar a vaříme cca 10-15min. Pak pomocí tyčového mixéru žampiony v polévce rozmixujeme. Přilijeme smetanu, kterou jsme si předem vyndali z ledničky, aby měla pokojovou teplotu a polévka se nesrazila. Kdo má raději polévku hodně hustou, přidá hladkou mouku a povaří ještě cca 5min.  Ochutíme solí, pepřem a mletým muškátovým oříškem.  A pro ty, kterým chybí maso, doporučuji osmažit tenké plátky slaniny.  Hotovou polévku můžeme ozdobit plátky podušených žampionů a lžičkou kysané smetany. Ideální polévka pro zimní večeře.

 

myTaste.cz