Vývar ze srnčího hřbetu se srdíčkovými knedlíčky (dobře, knedlíčky ze srdce)
Vývar : srnčí hřbet, 3ks bobkový list, 5ks nové koření, sůl, 1ks cibule větší, 1ks petržel, 4ks střední mrkve, kousek celeru.
Nejdříve hřbet omyjeme a vložíme do hrnce s vodou. Necháme cca 20minut projít varem a vodu slijeme. Hrnec omyjeme od zanechaných stop masa. Do umytého hrnce nalijeme vodu čistou a omyté maso, přidáme oloupanou zeleninu nekrájenou, pouze cibuli přepůlíme, ještě nezapomeneme na koření a dáme vařit. Já obvykle vařím vývar cca 4hod. Je tak lahodnější. Poté přes plátno přecedíme. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na menší kousky. Pokud je na hřbetě nějaké maso, tak jej obereme a přidáme k vývaru. Aby vývar nepůsobil příliš „prázdně“ můžeme doplnit ještě knedlíčky.
Knedlíčky: Játra nebo srdíčko (já mám k dispozici pouze srdíčko), 3stroužky česneku, majoránka, 1ks vejce, strouhanka, sůl a pepř.
Játra nebo srdíčko nameleme např. pomocí tyčového mixéru, přidáme propasírovaný česnek, majoránku, vejce, ochutíme solí a pepřem a dle potřeby přidáme strouhanku. Těsto by mělo být trochu hustší, aby nám lépe šly dělat knedlíčky. Z těsta dle chuti vytvarujeme větší nebo menší knedlíčky. Pokud máme spotřebované těsto a vyrobeny knedlíčky, postupně je vložíme do vývaru. Kdo si chce zachovat vývar čistý, může knedlíčky připravit v horké vodě v jiném hrnci. Vyplavou-li všechny knedlíčky, jsou hotové. Zkuste si jeden ochutnat, jestli jsou skutečně k jídlu a už se do toho pusťte!